Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Мая Илиева, която създаде синдикат на медицинските сестри, разкри,

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgМая Илиева, която създаде синдикат на медицинските сестри, разкри,
Коментари Харесай

Мая Илиева: Правителството не направи нищо за медицинските сестри по време на пандемията. Обещаните 1000 лв. не стигнаха до някои колеги

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Мая Илиева, която сътвори профсъюз на медицинските сестри, разкри, че през днешния ден с нейни сътрудници са били поканени в Народното събрание, само че не са били позволени.

" Бяхме поканени, само че за жалост не бяхме позволени да влезем. Г-н Гьоков ни предложения, той е ръководител на комисията за взаимоотношение с Неправителствените организации и тъжби на жители. Но се оказа, че макар издадения пропуск, не можем да влезем, тъй като очевидно в компютъра моето име свети в алено и ми е неразрешен достъпа. Нищо не ни обясниха, организираха се няколко телефонни диалога, с цел да бъдем позволени, само че това не стана. Гьоков слезе и организирахме срещата. Темата беше подписката, която входирахме на 12 май в Народно събрание. Както и бъдещите наши тъжби, които ще подадем против наши работодатели, които оказват напън върху представители на синдиката на българските медицински експерти. Защото ние се оказахме трънчето в петичката на доста от тях. Явно имат какво да крият, щом отхвърлят да споделят с нашите представители по месторабота ", изясни тя във " Вечерното шоу на Слави Трифонов " по " 7/8 ТВ ", което довечера се води от Иво Сиромахов.

" В началото не го приехме доста на съществено, тъй като позвъняването бе към Бойка Анастасова, която е ръководител на синдикалната организация на болничното заведение в " Пирогов ". Обади й се чужд по телефона, който се показа за полицейски чиновник. Поиска да отговори на няколко въпроса, свързани със синдикалната активност на самата организация - какъв брой индивида, са три имена, какви длъжности заемат. Това са все обстоятелства и информация, която законът ни дава право да запазим като конфиденциалност. Затова тя изиска публична среща. Тя отиде с нашия юрист. Там й споделиха, че е формирана кореспонденция в прокуратурата по сигнал на проф. Балтов, който е изпълнителен шеф на " Пирогов ", и по тази причина се изисква тази информация. Без да ни бъде предоставена преписката, без да ни бъде обяснено като какви ни викат - като обвинени, като очевидци, за информация и така нататък Подготвихме едно писмо още тогава до Шесто РПУ, защото те се оказаха Икономическа полиция, да бъдем поканени по надлежния ред и да бъде отразен протокола за непринудено появяване. Да ни бъде изпратен. До момента нямаме подобен протокол за осъществената среща. На мен също ми се обадиха предходната седмица по телефона със същите въпроси. Също подадох писмо, само че досега няма отговор ", изясни тя.

" Може би хората, които упражняват този напън, в действителност имат какво да крият. Знаете, че когато има профсъюз в болничното заведение, ръководителят има право на достъп до избрани документи на самото здравно заведение, в което работи, в това число и на финансовата част, що се касае до договарянията в самото заведение. Може би това е нещо, което тормози нашите работодатели, защото знаете, че досега единствено КНСБ и Подкрепа са участници в такива диалози, а пък в този момент се явяват някакви си там медицински сестри, които си основават сами профсъюз и внезапно влизат в тези договаряния и имат достъп до тази информация, която по принцип е конфиденциална. Има непрестанен напън върху нашите представители. Сега ще подадем тъжба и до " Стоян Киркович " в Стара Загора, защото там е принудена нашата председателка да си смени работното място откогато е станала ръководител на нашата секция там. Имаме проблеми и в Бургас, където отново сме подали сигнали. Няма да се откажем, няма да се огънем под какъвто и да е напън, тези хора би трябвало да знаят, че би трябвало да съблюдават законите. Колеги, които желаят да се причислят към синдиката, когато чуят, че сме привиквани, изпитват боязън ", разкри Илиева.



Запитана какво направи държавното управление за медицинските сестри по време на пандемията, тя отговори: " С две думи да кажа - нищо не направи ". Защото ние отново първи огласихме за неналичието на защитни средства. След това знаете, че господин Борисов разгласи най-официално раздаването на едни 1000 лв., които в действителност се оказаха, че не са от бюджета, а са по стратегия от Европейския съюз. Сега ни карат да подписваме едни заявления, в които удостоверяваме, че сме получили тези пари. На доста места обаче сътрудници не получиха, в това число и в незабавните центрове. Не знам дали въобще се управлява това разпределяне на тези средства, защото имаме сигнали, че на някои места са получили хора, които нямат отношение към обгрижването на такива пациенти, а са примерно част от аптека, от администрации и по-приближени до управленията ".

" Ние не бяхме спирали с митингите, просто пандемията и изключителното състояние ни накара да оставим единствено една палатка там, която да бъде като знак. Избрахме съзнателно най-одърпаната алегорично, тъй като опазването на здравето е такова сега в България. След няколко дни и тя изчезна. Ние ще сложим нова палатка и няма да се откажем от митингите ", приключи тя.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР